Onze relaties zijn simpelweg niet meer zoals vroeger. En dat is heel logisch als je kijkt naar alle veranderingen die onze relaties vandaag de dag hebben gevormd.
Er wordt weleens gezegd dat onze opa’s en oma’s massaal vreemdgingen. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat mensen toen voornamelijk trouwden om financiële redenen. Trouwen hoorde er nou eenmaal bij. Je ging als maagd vanuit het ouderlijk huis het huwelijk in en had theoretisch gezien maar één seksuele partner voor de rest van je leven. Dit is een heel andere kijk op monogamie dan vandaag de dag. Toen betekende monogamie één persoon voor het leven; nu betekent het één persoon per keer. De huwelijkse belofte van ‘tot de dood ons scheidt’ was lange tijd de enige manier om te scheiden. Op een gegeven moment werd scheiden wettelijk mogelijk, maar daar werd je door de hele gemeenschap op aangekeken.
Voor onze ouders was het al anders. Trouwen was nog steeds de standaard, maar je trouwde met de persoon waarmee je een huisje-boompje-beestje leven wilde opbouwen. Werkte het niet? Dan was scheiden de oplossing. Vroeger scheidden mensen omdat ze niet meer gelukkig waren; tegenwoordig gaan we uit elkaar omdat we denken dat we nog gelukkiger kunnen zijn. In de jaren ’60 en ’70 werd abortus legaal, voorbehoedmiddelen werden vrij verkrijgbaar en de pil werd door het ziekenfonds vergoed. Dit zorgde voor seksuele vrijheid. Vandaag de dag kiezen steeds meer vrouwen ervoor om bewust geen extra hormonen in hun lijf te stoppen en vinden we seksuele vrijheid op andere manieren.
Al zouden we een traditionele relatie willen zoals onze ouders, dan is dat voor velen niet eens mogelijk. Mijlpalen die traditiegetrouw bij het ‘volwassen worden’ horen, verschuiven. We gaan later het huis uit, volgen langer onderwijs en hebben minder snel een vaste arbeidsrelatie of een koophuis. Ook de leeftijd waarop wij gaan samenwonen of kinderen krijgen, stijgt. En trouwen? Dat doet lang niet iedereen meer. Dus hoe gaan wij de liefde en relaties vormgeven in de 21ste eeuw? In een tijd waarin zelfontwikkeling en authenticiteit centraal staan, is het belangrijk om ook in relaties jezelf te kunnen zijn. Waarom zou je je verlangens en behoeften verbergen?
Als alles mogelijk is, waarom dan niet jarenlang samen zijn maar toch apart wonen? Of een thuisblijfvader terwijl de ander carrière maakt? En hoe mooi is een polyamoureuze familie waarin kinderen worden opgevoed door meerdere mensen? Of een vrouw die zowel een relatie heeft met een man als een vrouw? Of een D/s-relatie naast een verder monogame relatie? Dit zijn allemaal realiteiten van moderne relaties.
Bij De Moderne Relatiecoach help ik je om de relatie te creëren die echt bij jullie past, zonder je te laten beperken door traditionele normen. Leer jezelf en elkaar kennen op een manier die authentiek is en bij jullie past. Het is tijd om te erkennen dat traditionele relaties niet altijd meer werken en dat het volkomen logisch is om je eigen pad te volgen. Jullie relatie, jullie regels.